Web Analytics Made Easy - Statcounter

 

خانواده به‌عنوان مهم‌ترین نهاد اجتماعی در شکل‌گیری هویت افراد نقش مهمی در ایجاد و یا عدم ایجاد بسیاری از اختلالات روانی و جسمی دارد که یکی از این اختلالات اختلال هویت جنسی است که کیفیت زندگی فرد را از کودکی تا بزرگسالی تحت‌الشعاع قرار می‌دهد به این معنا که فرد از جنسیت خود رضایت ندارند و تمایل دارد به‌ صورت فردی از جنس مقابل زندگی کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 این اختلال و نارضایتی از هویت جنسی نه‌ فقط در سنین بزرگسالی بلکه گاهی از سنین کودکی آغاز می ‌شود اما بسیاری از والدین این اختلال را گذرا و موقتی می‌دانند و در خصوص حل این مشکل از مراجعه به روان‌شناسان خودداری می‌کنند حال‌ آن که تشخیص گذرا و موقتی بودن این اختلال و نارضایتی برعهده‌ی متخصصین و روان‌شناسان است.

در این خصوص مادر نیلوفر ۵ ساله می گوید: دخترم اصلا دامن نمی پوشد و علاقه ای به پوشیدن لباس های دخترانه ندارد سر همین مسئله خیلی ناراحت هستم با وجود این که مورد موأخذه اطرافیان قرار می‌گیرد اما باز هم ترجیح می دهد شلوار و بلوز بپوشد.

وی ادامه داد: در مغازه اسباب بازی فروشی همیشه سراغ ماشین و تفنگ می رود و به قفسه عروسک ها توجهی ندارد.

مادر نیلوفر بیان کرد: بازی های دخترانه مثل خاله بازی حوصله او را سر می برد اگر هم خاله بازی کند همیشه ترجیح می دهد نقش پدر داشته باشد.

وی با بیان اینکه اصلا تحمل نمی‌ کند که گل سر داشته باشد، گفت: همیشه از برادرش می خواهد که با او کشتی بگیرد یا به قول خودش پلیس بازی کند.

در ادامه با دکتر مرضیه عزیزی معین روانشناس بالینی و مدرس دانشگاه به گفت و گو پرداختیم.

 عزیزی معین گفت: هویت جنسی عبارت است از احساس فردی مرد یا زن بودن که از سه تا چهارسالگی شروع می ‌شود و در حالی‌که نقش جنسی به جنبه هایی از رفتار فرد اشاره می‌ کند که با تعریف فرهنگ مردانگی و زنانگی شکل می‌ گیرد و شواهدی وجود دارد که رفتار نقش جنسی به ‌دنبال برچسب زدن صحیح به ‌عنوان یک مرد و یک زن به وجود می‌آید.

وی ادامه داد: خیلی از کودکان رفتار های غالب جنسی را با توجه به‌ نظر متفاوت نسبت به رفتار های مناسب برای مرد و زن را از سن چهار تا پنج‌ سالگی نشان می‌دهند ولی هویت جنسی این‌که فرد خود را زن یا مرد بداند مربوط به سن چهار سالگی است.

عزیزی معین با بیان این که نارضایتی جنسی زمانی است که فرد از جنسیت خودش نارضایتی دارد و ترجیح می ‌دهد که فردی از جنس مخالف خودش باشد، افزود: اختلال هویت جنسی به تعارض بین جنسیت واقعی فردی و جنسیتی که خود را معرفی می‌کند اطلاق می شود و این‌ که فرد با جنسیتی که به دنیا آمده احساس نارضایتی زیادی دارد و در واقع ذهن با جسم و ژنتیک فرد مطابقت ندارد و در این بیماران تناقض صد در صدی وجود دارد و نسبت ‌به جنس خودشان دچار اختلال می‌شوند و میل خیلی قوی دارند برای داشتن جنسیت دیگر و یا اصرار بر این‌ که متعلق به جنس مقابل هستند و تنفر قوی‌ از کالبدشناسی جنسی خودشون دارند.

وی با تأکید بر این که احساس فردی مرد یا زن بودن از سن ۴ سالگی است و در آن سن است که کودک متوجه تفاوت‌ های جنسیتی زن یا مرد بودن می شود، افزود: رفتار های والدین، ساختار های فرهنگی و محیط اجتماعی در شناخت هویت جنسی کودک موثر است.

عزیزی معین اضافه کرد: رفتارهای والدین با کودکان و کیفیت روابط خانوادگی در سال های اولیه زندگی کودک در شناخت و آگاهی از هویت جنسی تاثیر بسزایی دارد همچنین بیان جملاتی همچون چه دختر خوبی دارم و یا چه پسر مودبی دارم در انتقال ارزش های هویت جنسی مرد بودن و یا زن بودن به کودک اهمیت فوق العاده ای دارد.

این روانشناس بالینی اظهار کرد: استفاده کودک از اسباب‌ بازی‌های مربوط به جنس خود  مثل داشتن عروسک برای دخترها یا ماشین‌ و تنفگ برای پسرها می‌تواند به ساخت هویت جنسی کودکان کمک ‌کند.

مدرس دانشگاه در خصوص رفتار های ناشی از نارضایتی جنسی در کودکان، عنوان کرد: این کودکان معمولاً علاقه‌ای به این ندارند که از اسباب ‌بازی‌های خودشان استفاده کنند و ترجیح می دهند از اسباب‌ بازی‌های جنس مخالف استفاده ‌کنند، از لباس ‌های مختص به جنس مخالف لذت می‌برند همچنین با همجنس‌ های خودشان بازی نمی‌ کنند و در برقراری ارتباط و دوستی با همجنسان خود دچار مشکل هستند.

 وی ادامه داد: کودکان در حالت نارضایتی جنسی در مدرسه غمگین تنها و منزوی هستند، دچار اضطراب و افسردگی می‌ شوند و در نوجوانی بیشتر در معرض آسیب های اجتماعی و مصرف مواد مخدر و الکل قرار می گیرند.

عزیزی معین گفت: والدین از ابتدا متوجه تفاوت رفتارهای کودک با همجنس های خودش می شوند به عنوان مثال پسران ترجیح می دهند ظاهری زنانه برای خود درست کنند علاوه بر این که گاهی حرکات دست و رفتارهای ظریف زنانه از خود نشان می دهند و دختران هم اغلب در برابر پوشیدن لباس های زنانه مقاومت می کنند و کتک کاری‌ها و قلدر بازی‌های بیشتری انجام می‌دهند  همچنین در تخیلات و بازی های خودشان نقش های جنس مقابل را ایفا می کنند.

وی با بیان اینکه خانواده نقش مهمی در زندگی انسان ها ایفا می کنند و به راحتی می توانند به کودک کمک کنند که دچار اختلال هویت جنسی نشود، تصریح کرد: لازم است کودکان در مورد هویت جنسی خودشان احساس رضایت داشته باشند و رشد سالم روانی مستلزم این است که یک کودک بتواند تشخیص بدهد که مذکر و یا از جنس مؤنث است لذا کودکان باید بدانند که دو جنسیت مذکر و مونث وجود دارد و پسر بداند که در آینده مرد و یک پدر و دختر بداند که در آینده یک زن و مادر خواهد بود و نسبت‌ به زن بودن یا مرد بودن خودشان باید احساس خوبی پیدا کنند.

عزیزی معین ادامه داد: در واقع پدر و مادر هستند که به عنوان والدین به کودک نشان می‌دهند که ما از این‌ که تو دختر یا پسر هستی خوشحالیم و انتظار داریم که در بزرگسالی یک زن یا مرد کامل باشی.

این مدرس دانشگاه ابراز کرد: فرزند پسر باید بیشتر با پدر و فرزند دختر باید بیشتر با مادر خود همراه باشد و اگر یک پسر در هویت مذکر خودش احساس بی‌کفایتی کند به ‌جای پدرش با مادر همانندسازی می‌کند و این احساس را دارد که باید دختر باشد همچنین اگر دخترها به ‌عنوان هویت مؤنث فکر ‌کنند که دوست ‌داشتنی نیستند به جای مادر با پدر همانند سازی می‌ کنند و اینجاست که باید والدین حتما به این مسئله توجه کنند.

روانشناس بالینی با اشاره به این که در همه اختلالات روانی ما نقش ژنتیک را می‌بینیم و حتما در خصوص اختلال هویت جنسی هم مهم است، بیان کرد: اما در خصوص نارضایتی جنسی نظریه روانی اجتماعی در این مورد صحبت می کند که اثرات تربیتی و رفتاری و القا تمایلات توسط والدین، تشویق کودکانی که رفتارهای جنس مقابل را تقلید می کنند، وجود والد هم‌جنس پرخاشگر و اختلال در رابطه عاطفی با فرزند، آشفتگی روابط والدین، جدایی از یکی از والدین می تواند موثر باشد لذا نوع رفتار اطرافیان کودک و شرایط محیطی بسیار مهم است.

عزیزی معین در خصوص راهکارهای پیشگیرانه‌ برای عدم ایجاد نارضایتی از هویت جنسی با بیان این که والدین نقش اول را دارند، گفت: این والدین هستند که باید علائمی همچون ترجیح به پوشیدن لباس ها جنس مخالف، عدم دوستی با همجنسان و انجام بازی ها مختص جنس مقابل را در نظر بگیرند لذا والدین در صورت تشخیص خودشان و اطرافیان کودک، حتما باید به روان‌شناس یا روان‌پزشک مراجعه کنند تا این تشخیص توسط متخصصین تأیید شود.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: والدین هویت جنسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۶۳۶۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه اندازی پایگاه هوشمند سرای بازی کودک در مساجد

به گزارش خبرنگار مهر، «رشدآوند» عنوان رویدادی ملی برای جمع‌آوری، ارزیابی و معرفی ایده‌های مرتبط با تقویت تعامل خانواده، مسجد و مدرسه بود که سال گذشته به همت خانه فناوری‌های فرهنگی وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان برگزار شد و ایده سوده برزویی جز پنج ایده برتر این رویداد انتخاب شد.

وی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در این باره اظهار کرد: در حال حاضر با وجود قیمت و هزینه ریالی زیادی که خانواده‌های ایرانی بدون پشتوانه علمی و روانشناختی و گاهاً به صورت افراطی و بی رویه جهت خرید اسباب بازی برای کودک خود در سنین متفاوت متحمل می‌شوند، مکانی جهت مبادله اسباب بازی‌ها پس از گذار کودک از سن متناسب با آن و به نسبت رشد سنی و ذهنی و روانی کودک وجود ندارد و پس از عدم احساس نیاز به آن اسباب بازی و عملاً غیر قابل استفاده شدن و مازاد شدن آن برای کودک، این اسباب بازی‌ها معمولاً تبدیل به زباله شده در حالیکه می‌توان از آنها برای کودکان دیگر در سنین متناسب، با یک برنامه ریزی مدون و گردش حرفه‌ای و نظام مند و هوشمند در قالب «بانک اسباب بازی» استفاده کرد.

وی افزود: پیشنهاد می‌شود در هر محله حداقل یک پایگاه هوشمند و تخصصی «سرای اسباب بازی و بازی کودک» در یکی از مساجد تأسیس و خدمات تخصصی را با رویکرد ارتقای استعداد شهری و فرهنگ سازی در خصوص شناخت و پرورش استعدادهای کودکان از ابتدا و بهره گیری از این پتانسیل قوی سرمایه انسانی و اجتماعی شهری در نوسازی، بهسازی و بازآفرینی شهری؛ در این خصوص به صورت رایگان به کودکان ساکن همان محله با ایجاد بانک اطلاعاتی هوشمند از ابتدای مراجعه کودکان و به روز رسانی در هر بار مراجعه و به صورت مسجد محور ارائه دهد.

برگزیده رویداد ملی «رشدآوند» تصریح کرد: بدین ترتیب قادر خواهیم بود نسبت به نهادینه سازی فرهنگ آموزش شهری بوسیله بازی تحت نظارت کامل یک روانشناس کودک از طریق و با متد بازی درمانی از سنین پایین دوران کودکی بی توجه به طبقه اجتماعی و بضاعت مالی خانواده‌ها برای تمامی ساکنین محله اقدام نمائیم.

وی گفت: در این پایگاه‌های هوشمند و تخصصی تست‌های سنجش هوش IQ و EQ و همچنین شناسایی و پرورش استعدادهای برتر کودک به روش بازی و تحلیل روانی و شخصیتی در حین بازی و هدایت به گرایش‌های تخصصی جهت پرورش استعداد خاص انجام می‌شود.

برزویی اذعان داشت: بازکردن گره‌ها و مشکلات روانی و شخصیتی کودک با وسایل بازی و اسباب بازی، آموزش متد بازی درمانی به والدین برای کار در منزل، پیاده سازی متدهای متفاوت بازی درمانی بر اساس استعدادهای شناسایی شده در کودکان به منظور غنی سازی اوقات فراغت، ارتقای سطح سلامت روانی کودک، تخلیه بار منفی و سنگین ذهنی و فکری کودک از دیگر فعالیت‌های این پایگاه‌های هوشمند و تخصصی خواهد بود که با پرورش استعداد و قدرت ذهنی کودک و جهت دهی مناسب با پوشش کامل و منظم کودکان و با سرمایه گذاری مدون و غنی که از سنین ابتدایی کودک می‌توان به بازآفرینی شهری خلاق با جدیدترین متد جهانی با رویکرد حرکت به سمت شهر دوستدار کودک به صورت مسجد محور، حرکت نمود.

وی با اعتقاد به آموختن کودکان در جامعه و فضای شهری و نه صرفاً در مدرسه، گفت: شکل دادن در راستای بهینه سازی بازآفرینی شهری از طریق حرکت‌های کوچک و گشودن راه برای خلاقیت کودکان، لزوم دیدن شهر از نگاه تیزبین کودکان محلی، توسعه طراحی شهری از طریق پروژه‌های مشارکتی با کودکان و آشنا کردن سیاست ملّی و محلی با لزوم توجه به نیازهای کودکان در این پایگاه هوشمند و تخصصی سرای اسباب بازی و بازی کودک انجام خواهد شد.

برگزیده رویداد ملی «رشدآوند» تصریح کرد: تمامی موارد بالا در بانک جامع اطلاعاتی پایگاه که به صورت هوشمند بعد از هر بار مراجعه کودک به روز رسانی، ذخیره و به هر کودک یک کارت هوشمند حاوی اطلاعات اختصاصی خودش به نام «کارت اسباب بازی و بازی کودک» شبیه کارت هوشمند ملّی اختصاص می‌یابد که در واقع شناسنامه استعدادیابی و پرورش استعداد و قدرت ذهنی و شخصیتی و مهارتی کودک به ویژه با تخلیه کودک از طریق متد بازی درمانی و حفظ سلامت روانی کودک است که در هر بار مراجعه می‌بایست ارائه شود.

وی گفت: این سرای اسباب بازی و بازی کودک تحت پوشش شهرداری، قابلیت پذیرش کتب و جزوات آموزشی، داستانی، نقاشی و انواع اسباب بازی‌های کودک اهدا شده توسط شهروندان محله را داشته و با گزینش و متناسب با سنین و شناخت بازی درمان از کودکان، اسباب بازی‌های اهدایی در دسترس همه اعضا قرار می‌گیرد و به این صورت در منابع مالی خرید وسایل بازی کودک صرفه جویی می‌شود و با مدیریت منظم پس از گذشت دوره تجویزی توسط بازی درمانگر مجدداً پس آورده خواهد شد و اسباب بازی‌های جدید متناسب با سنجش جدید بازی درمانگر کودک به صورت امانی اهدا خواهد شد و امکان پرسش و پاسخ والدین از طریق ایمیل و پیامک با روانشناس بازی درمانگر در ساعات خارج از کلاس نیز فراهم می‌باشد.

برزویی تصریح کرد: از دیگر مزایای طرح مذکور، مسجد محورکردن آموزش شهروندی از سنین خردسالی است و مسجد صرفاً مکانی برای برگزاری مراسم دینی و عزاداری نیست. جزئی از زندگی روزمره مردم می‌شود و این موضوع از طفولیت برای شهروندان به صورت اجرایی جا می‌افتد. و در نهایت منجر به تقویت تعامل خانواده‌ها با مسجد و مدرسه می‌شود و موجب رونق بخشیدن به حضور نسل جوان در مساجد و نمازهای جماعت نیز خواهد شد.

وی گفت: تمامی خدمات مذکور به صورت رایگان و با رویکرد ارتقای فرهنگ اسلامی ایرانی و «مهندسی فرهنگی شهر» وحرکت به سمت «شهر نشاط» و «شهر آموزش دهنده»، «شهر خلاق» و «شهر دوستدار کودک» و «محله مسجد محور» در متن زیست پذیری شهری بالا در راستای جلوگیری از ایجاد «شهر دوگانه» و «قطبیت شهری» در دسترس پذیری امکانات محله‌ای ارائه می‌شوند. انجام این طرح برای کلیه ۳۷۴ محلات تهران در سطح مناطق ۲۲ گانه شهر تهران پیشنهاد می‌شود.

برگزیده رویداد ملی «رشدآوند» در پایان گفت: بسیار خرسندم که در رویداد ملّی «رشدآوند» که با موضوع محوری تقویت تعامل خانواده‌ها با مسجد و مدرسه موجب رونق بخشیدن به حضور نسل جوان در مساجد و نمازهای جماعت می‌شود، شرکت نموده‌ام و در همین راستا به دبیرخانه رویداد پیشنهاد می‌کنم که بانک اطلاعاتی هوشمندی از برگزیدگان و فعالان ایده پرداز رویداد تهیه وجهت تقویت اثربخشی رویداد نسبت به برقراری ارتباط مستمر علمی و حرفه‌ای با این عزیزان اهتمام ورزد.

کد خبر 6090956

دیگر خبرها

  • ساکا: نشان دادیم که از فصل گذشته درس گرفته‌ایم؛ منچسترسیتی بی نقص نیست
  • بازی برای کودکان خیلی مهم است اما جایگاه ادبیات هم حفظ شود
  • راه اندازی پایگاه هوشمند سرای بازی کودک در مساجد
  • تاثیر اسباب بازی در نبوغ و رشد کودکان
  • چرا کودکان فرانسوی به خوش رفتار و مؤدب بودن مشهورند؟
  • راهکارهای جایگزین تنبیه بدنی در کودکان
  • والدین صبور در برخورد با کودک 4 تا 6 ساله موفقتر هستند
  • سندروم استکهلم در مدارس ابتدایی/ کودک آزاری مدرن: تلقین حس ناکافی بودن!
  • سندروم استکهلم در مدارس ابتدایی/ فرزندتان را به ربات آزمون دهنده تبدیل نکنید!
  • پوستکوعلو: اهمیت رویارویی با آرسنال برای جلوگیری از اوج‌گیری رقیب‌ اصلی‌مان را درک می‌کنیم